Beschrijving

Datum: 
18.11.2017 - 08:30
Locatie: 
Posthof - Vissenaken-Tienen

De Tiense Kinesitherapeuten Kring vzw richt dit jaar haar 24ste Symposium in, samen met de Hagelandse Orthopedische Praktijk.

Dit is ook de 17de maal dat de Tiense Kinesitherapeuten Kring samenwerkt met de orthopedische chirurgen van het Regionaal Ziekenhuis Tienen.

Traditioneel worden orthopedische elementen aan kinesitherapeutische gekoppeld.

Onze symposia staan open voor diverse zorgverstrekkers en gaan daarmee in op een steeds groeiende nood aan multidisciplinaire informatie en therapiemogelijkheden.

Dit jaar kozen we voor een programma rond (sport)training, coaching en prestatie-ondersteunende begeleiding (via inspanningstests e.a.), letselpreventie en -herstel, de sportheup (orthopedie – anterieure toegang en kinesitherapie). Ook de digitalisering in onze praktijken (zowel medisch als sport-kinesitherapeutisch) willen we aan bod laten komen.

Keynote: Prof. Dr. Koen Kas - Wat als artsen en kinesitherapeuten Superpowers hadden?

De getuigenis van een (top)sportatleet zal een inzicht geven in de begeleiding bekeken vanuit het standpunt van de atleet, zijn verwachtingen, knel- en verbeterpunten.

Doelgroep: huisartsen, sportartsen en artsen–specialisten,  (sport)kinesitherapeuten, manueel therapeuten en studenten kinesitherapie.

 

Sprekers

Michaël Bultheel

Onderwerp: 
Michaël Bultheel is als Belgisch en Olympisch 400-m hordenloper een topatleet en eveneens arts fysische geneeskunde. Om zich continu binnen zijn sportactiviteit te kunnen verbeteren is hij er van overtuigd dat een topsporter op diverse terreinen (voeding, slaap, mentale sterkte en natuurlijk de beste trainingsmethodes moet ‘begeleid’ worden. In zijn lezing zal hij uitleggen hoe de sportgeneeskunde en -wetenschap hem geholpen hebben.

Jef Geys

Onderwerp: 
Jef Geys is sportkinesitherapeut. Hij start bij het volgend uitgangspunt : het lichaam moet eerst helemaal uitgerust en in goede conditie zijn voordat het zwaar mag sporten of presteren in de job. Jef is gespecialiseerd in vermoeidheid, burn-out, stress, fysieke training, voeding en suppletie en het verhogen van mentale weerbaarheid. Hij zal de inhoud van zijn boek verder verduidelijken op dit symposium.

Styn Vereecken

Onderwerp: 
Styn Vereecken haalde zijn diploma kinesitherapie en revalidatiewetenschappen aan de Universiteit Gent in 1997. Hierna specialiseerde hij zich in de manuele therapie en sportkinesitherapie. Sinds 1998 is hij aan het werk, eerst in het UZ Leuven en daarna bij het Sportmedisch Advies Centrum Leuven waar de nadruk ligt op de revalidatie van (top)sporters met de meest uiteenlopende letsels. Styn neemt met zijn onderwerp een bijzondere plaats in op ons symposium.

Koen Kas

Onderwerp: 
KOEN KAS is healthcare-trendwatcher en professor Oncologie aan de Universiteit Gent. Hij richtte InBioVeritas op en brengt er technologie en innovatie in de gezondheidszorg en bedrijven samen. Zijn recentste boek ‘Nooit meer ziek’ gaat over digital health. Hij is onze keynote-spreker op ons symposium. Van hem kunnen we bijzondere standpunten in de gezondheidszorg verwachten maar hij zal zeker ingaan op wat ‘digitalisering’ in de sportkinesitherapie en -geneeskunde kan betekenen. Een quote van hem: “Als we mensen willen overtuigen hun gezondheid te monitoren moeten we betere technologie aanbieden.”

Vincent Vanbelle

Onderwerp: 
Vincent Vanbelle is huisarts te Tienen-Vissenaken. Zijn bijzondere interesses zijn algemene geneeskunde, pediatrie en sportgeneeskunde. Als sportarts werkt hij voor diverse federaties, atleten en recreanten.

Steven Probst

Onderwerp: 
Steven Probst is "Hoofd R&D" bij TopSportsLab (spin-off KU Leuven), gespecialiseerd in blessurepreventie en prestatieverbetering in professionele voetbal. Hij is tevens medisch coördinator Elite Jeugd Oud-Heverlee Leuven

Pascal Wernaers

Onderwerp: 
Pascal Wernaers behaalde in 2001 het diploma van arts met de grootste onderscheiding (VUB). Sinds 2008 is hij tewerkgesteld in het RZ Tienen als geneesheer-specialist orthopedische heelkunde. Zijn belangstelling binnen de orthopedie gaat hoofdzakelijk uit naar sportletsels met voorname interesse in de kniechirurgie. Juist in dat domein zal hij rapporteren over zijn initiatief ‘Return to play na ACL. Hierbij zal hij bijgestaan worden door collega-kinesitherapeut Stef Verheyden.

Stef Verheyden

Onderwerp: 
Stef Verheyden studeerde in 2000 af als licenciaat in de motorische revalidatie en kinesitherapie. Hij volgde nog tal van bijscholingen (Manuele therapie aan de KUL, Spierkettingen Methode Busquet, manipulaties van bekken en wervelkolom aan BELSO...) om zijn vaardigheden als kinesitherapeut te vervolmaken. Naast zijn actviteit in een groepspraktijk te >Tienen is hij eveneens clubkinesitherapeut van basketballclub 2B Safe TIENEN. Op dit symposium wil hij het hebben over de terugkeer naar (top)sportniveau na zware sportletsels en de impact van groepsrevalidatie op het individu.

Stijn Geeurickx

Onderwerp: 
Stijn Geeurickx is de recentste aanwinst van de ploeg artsen-orthopedie van het RZ Tienen. Hij studeerde af aan de VUB als arts in 2011 en als specialist orthopedie in 2017. In het kader van zijn subspecialisatie knie en heup-artroplastiek legde hij zich verder toe op de spiersparende toegang bij Totale Heup Prothese. Daarover brengt hij op ons symposium de recentste evoluties.

Veerle D'hondt

Onderwerp: 
Veerle D’hondt is licentiate L.O. en Moreki (KU Leuven), met bijzondere opleidingen NDT en manuele therapie. Ze was 14 jaar werkzaam op de neurologische afdeling van het AZ Jan Portaels (Vilvoorde) en sedert 2009 actief op de eenheid orthopedie van het UZ Leuven. Zij sluit ons symposium af met haar bijdrage over de kinesitherapeutische aanpak van de anterieure toegang THP.

Programma

 • 08u30 Onthaal
 • 09u00 Getuigenis topsportatleet - Dr. Michaël Bultheel
 • 09u15 Sport-coaching "Rusten is het nieuwe Sporten" - Jef Geys
 • 09u30 In season sportletselmonitoring en -herstel: casuïstiek van de red dragons zomercampagne 2017 - Styn Vereecken
 • 09u45 Het nut van technische orthopedische uitlijning bij Sporters - Wim Sevenants – Eddy Mellaerts
 • 10u15 – 10u45Koffie / standenbezoek
 • 10u45  Keynote: Wat als artsen en kinesitherapeuten Superpowers hadden? - Prof. Dr. Koen Kas
 • 12u00 Wandellunch
 • 13u00 Het nut van inspanningstests en presatie-ondersteunende begeleiding - Dr. Vincent Vanbelle en Steven Probst (Topsportslab)
 • 14u00 Return to play na ACL - Dr. Pascal Wernaers RZ Tienen) - Stef Verheyden
 • 14u15 Anterieure toegang THP - Dr. Stijn Geeurickx (RZ Tienen)
 • 14u30 De Kinesitheapeutische aanpak na anterieure toegang bij Totale Heup Prothese - Veerle D’hondt (kine UZ – KU Leuven)

Partners