Wandelen en fietsen kunnen het risico op ziekenhuisopname voor ischias verlagen

Wandelen en fietsen kunnen het risico op ziekenhuisopname voor ischias verlagen.

Leefstijlfactoren zoals obesitas en roken staan erom bekend het risico op de ontwikkeling van ischias te verhogen, maar een nieuwe studie stelt vast dat regelmatig wandelen en fietsen een tegenovergesteld, en even krachtig, effect kunnen hebben.

Onderzoekers in Finland analyseerden de gegevens van meer dan 35.000 mensen in dat land die gedurende tot 30 jaar werden opgevolgd. Ze vonden dat roken en obesitas elk het risico op ziekenhuisopname voor ischias met 33% of meer verhoogden, terwijl regelmatig wandelen of fietsen het risico met 33% verlaagde.

"De schadelijke effecten van overgewicht, obesitas en roken, en het protectieve effect van wandelen of fietsen op ziekenhuisopname zijn aanzienlijk," verklaarde de hoofdauteur van de studie, Dr. Rahman Shiri van de Finnish Institute of Occupational Health in Helsinki. "Deze resultaten hebben belangrijke implicaties voor de preventie," verklaarde hij via email aan Reuters Health.

Ongeveer 2% tot 5% van de mensen heeft ischias, noteerden de auteurs op 24 juli online in de American Journal of Medicine.
Het studieteam analyseerde de gegevens van vier langetermijnstudies met in totaal 34.589 deelnemers en 1259 ziekenhuisopnamen voor ischias gedurende 12-30 jaar follow-up. Ze bestudeerden de risicofactoren zoals roken, BMI (body-mass index), obesitas, leeftijd, geslacht, opleiding en beroep, alsook de frequentie, de intensiteit en de duur van lichaamsbeweging.
Hoewel roken het risico op ziekenhuisopname voor ischias met 33% verhoogde, hadden ex-rokers geen verhoogd risico. Obesitas verhoogde het risico op ziekenhuisopname met 36%, vooral abdominaal vet, dat de verhoging pushte tot 41%.
Tegelijk verlaagde wandelen of fietsen het risico met 33%, ongeacht het lichaamsgewicht en andere activiteiten.

"Andere sporten in de vrije tijd hadden geen effect op ziekenhuisopnamen," verklaarde Shiri. "Dit was enigszins onverwacht."Regelmatige weinig intense fysieke inspanningen zoals wandelen en fietsen kunnen nuttig zijn omdat ze de onderrug niet belasten, noteerden de studieauteurs, in tegenstelling tot intensievere inspanningen die schadelijk kunnen zijn.

Een beperking van de studie is dat ze gebaseerd is op zelf-gerapporteerde gegevens, en dat de onderzoekers niet konden nagaan welke andere gezondheidsfactoren betrokken waren bij de ziekenhuisopname voor ischias. De studies gebruikten ook andere vragen in verband met de sporten die beoefend werden in de vrije tijd, en twee enquêtes hadden niet genoeg informatie om het onderscheid te maken tussen potentiële geslachts-gerelateerde verschillen.
Toekomstige studies zouden langetermijngegevens gerelateerd aan deze factoren moeten analyseren en de lichaamsbeweging direct moeten meten, noteerden de studieauteurs.

"Het zou bijvoorbeeld kunnen dat er iets anders onafhankelijk geassocieerd is met roken waardoor mensen meer geneigd zijn om opgenomen te worden in het ziekenhuis voor ischias," verklaarde David Coggon, professor arbeids- en milieugeneeskunde aan de University of Southampton in het VK. Wat misschien nog belangrijker is, toekomstige studies moeten kijken naar de grote veranderingen in rugpijn en ischias in de loop van de tijd, aldus Coggon. Bijvoorbeeld, langdurig werkverzuim omwille van lage rugpijn nam achtmaal toe tussen de jaren 1950 en 1970, noteerde Coggon, die niet betrokken was bij de studie.

"Hoe dan ook, er zijn dus tal van goede redenen om niet te roken, niet obees te zijn en te sporten," verklaarde Coggon. Een verandering van de gewoonten zou voor vele stoornissen of ziekten "praktische implicaties voor de volksgezondheid" kunnen hebben, voegde hij eraan toe.

Auteur: Carolyn Crist 05/08/2017

Bron: Am J Med 2017 – Reuters Health

Met dank aan collega Michel Druppel voor het aanbrengen van dit artikel.

 

Deel dit bericht

Met dank aan onze partners