"Verplichte derdebetalersregeling toepassen? Doe ik niet aan mee"

Huisarts getuigt: "Verplichte derdebetalersregeling toepassen? Doe ik niet aan mee"

Verwante artikels

Ik ben dus één van die huisarten die een "aanmaning" zal ontvangen omdat ik de "verplichte" derdebetaler niet toepas en dat ook nooit zal doen. Om te beginnen gaat de 'verplichte' derdebetaler in tegen het vrij beroep. Ik werk al 40 jaar als huisarts en misschien komt daar tegen het einde van dit jaar wel verandering in. Ik ben niet geconventioneerd (nooit geweest) en ik pas de RIZIV-tarieven toe op enkele centen na. De verplichte derdebetalersregeling is gewoon complete nonsens die patiënten en artsen tot misbruik drijft.'

"Waarom zouden patiënten zich nog inhouden? Het is net zoals wanneer je mosselen à volonté bestelt bij Lunch Garden. Je neemt een tweede portie ook al weet je goed dat je die toch niet opkrijgt. Niemand die erom maalt, want het is gratis. Echt waar, er is niemand beter geplaatst dan wij, artsen, om de financiële toestand van onze patiënten te beoordelen.

Alle confraters kennen "derdebetalers"  die elk jaar een paar maanden in Spanje doorbrengen en liegen over hun familiale situatie, hun domicilie, hun echte inkomsten. Ze melken het systeem uit, maar kan men hen dat kwalijk nemen als het voorhanden is? Elk systeem dat voordelen oplevert en gebaseerd is op een eerlijke verklaring is gedoemd om te falen. Dat geldt voor onze patiënten maar ook voor ons, artsen. Jammer genoeg is het gewoon de aard van het beestje.

Als de overheid zo'n gek systeem als de verplichte derdebetaler invoert, dan moet er eerst gedacht worden aan controlemechanismen om misbruiken op te sporen, die zich voorgedaan hebben voor de invoering van het systeem, en erna.

Zo ga ik te werk als ik voor een patiënt zit die echt in financiële nood zit. Ik vervolledig een getuigschrift en een overschrijving met mijn naam als begunstigde, ik ga zelf naar de bank om het bedrag te innen wanneer de patiënt al de terugbetaling van het getuigschrift heeft ontvangen, voor zijn rekening wordt gedebiteerd. Ik pas de derdebetaler al jaren toe, het werkt heel goed.

Als mijn patiënt echt in een precaire situatie zit, dan vraag ik geen geld voor de consultatie. En daarom besluit ik: de verplichte derdebetaler, daar doe ik niet aan mee, sorry. Ik wil niet medeplichtig zijn aan zo'n funest systeem."

Auteur: Een huisarts die anoniem getuigt (vrij vertaald door S. Verschelde)

Bron: MediQuality 04.04.17

Collega’s kinesitherapeuten, Uw mening hierover is welkom! Wie wil reageren kan dat hier doen.

P. Rabau, voorzitter Tiense Kinesitherapeuten kring vzw

 

Deel dit bericht

Met dank aan onze partners