Stress: te veel online zijn, is niet goed voor je brein

Stress: te veel online zijn, is niet goed voor je brein.

Sofie De Niet Lifestylejournalist, massagetherapeut en oprichtster van naturalhighmag.be

Heb je soms het gevoel dat de wereld sneller draait dan vroeger? Dat het leven zoveel ingewikkelder is, en dat je verdrinkt in de zondvloed aan informatie en prikkels? Een slimme strategie voor een helder hoofd: filter de informatie en druk zelf tijdig op de pauzeknop.

Donderdagochtend, 7 uur. Bij het aftikken van de wekker op je gsm zie je al meteen een gemiste oproep. Onbekend nummer. Je zet koers richting douche en hoort op de radio dat het verkeer op de Antwerpse ring muurvast zit en hoeveel burgerdoden er zijn gevallen bij de zoveelste luchtaanval in Syrië. Tijdens het lezen van de krant check je ook even Facebook, en daar ontdek je dat kokosolie toch niet zo gezond is als gedacht, maar ook dat een goede vriendin van je, getrouwd, twee kinderen, haar eigen interieurwinkel opent. Damn, waar haalt ze de tijd vandaan? En dan belt je baas met de boodschap dat er onverwacht een nieuwe CEO aan het roer komt en of je tegen 11 uur alsjeblieft een bedrijfspresentatie in elkaar kunt steken. Paniek! En dat binnen de eerste drie kwartier na het aflopen van de wekker. De dag is met andere woorden amper bezig en het lijkt al alsof je al non-stop bestookt wordt met prikkels, twijfels en angst inbegrepen. Vreemd is dat niet, want we leven in een VUCA-wereld.

Volatiel. Onzeker (Uncertain). Complex. Ambigu. Een concept dat verrassend genoeg uit militaire hoek komt. "Het werd voor het eerst gebruikt tijdens de vroege jaren 90, na het einde van de Koude Oorlog", legt Peter Hinssen, entrepreneur en auteur van het boek The Network Always Wins, uit. "De RAND Corporation hielp de Amerikaanse luchtmacht toen met hun militaire strategie en realiseerde zich dat de wereld elke seconde kan veranderen en dat je de toekomst onmogelijk kunt voorspellen met modellen. Dus bedacht een van hun medewerkers, Bob Johansen, het VUCA-concept en een strategie om snel en accuraat te reageren op onvoorspelbare situaties."

Via sociale media worden we overstelpt met korte, of net heel lange berichten, waarvan we maar de helft snappen.

VU...wat? "Volatiel betekent dat de dingen vaak en grondig veranderen", vertelt Hinssen. "Veel mensen hopen dat de stabiliteit terugkeert na onze economische onrust en financiële crisis, maar misschien komt die rust nooit. Onzeker duidt op het feit dat we leven in een wereld met meer onzekerheden dan zekerheden. Denk bijvoorbeeld aan werkgelegenheid of pensioen. Voor de huidige werkende generaties is dat vaak een groot vraagteken." Ook op andere terreinen in het leven verwacht je best het onverwachte, van ontslag en aanslagen tot geweldige maar onvoorziene wendingen. De derde letter verwijst naar onze complexe realiteit. "Alles is met elkaar verbonden; zelfs een vlinder die met zijn vleugels klappert kan een tornado veroorzaken. Veel mensen vatten de complexiteit van pakweg geopolitiek of artificiële intelligentie nog amper, maar ook over thema's als gezondheid bestaat veel onduidelijkheid. De eindsom is een ambigue werkelijkheid, waarin zwart-witdenken zelden lukt en je de dingen op meer dan één manier kunt interpreteren."

Het volledige artikel lezen? Klik dan hier.

Deel dit bericht

Met dank aan onze partners