Over de geneeskunde met twee snelheden

Over de geneeskunde met twee snelheden (bijdrage vanwege Dr. Gielen, neuroloog)

"Als men drie digitale dokters nodig heeft om een oude dokter te vervangen, dan zal de geneeskunde veel duurder worden en wie gaat dit betalen? Het zal gewoon een systeem worden, waarbij iedere patiënt verplicht ingeschreven is bij een huisarts, die per patiënt een forfait krijgt per jaar of deze patiënt nu éénmaal of tienmaal op raadpleging komt."

"Dat is de bedoeling van de gehele digitalisering en ik begrijp niet dat niemand dit schrijft. Het is een truc om dit systeem in te voeren of men het nu wil of niet; het zal er komen vroeger dan men denkt. 

Het elektronisch voorschrift is vooral bedoeld om met een knop op de computer in Brussel in het ministerie aan een bureau het voorschrijfgedrag van een arts te controleren. 

Nu controleert men in de ziekenhuizen de verpleegkundigen zoal; ze moeten alles registreren in de laptop, waarop de directie kan inloggen om te zien of ze hun werk goed gedaan hebben. Niets geregistreerd betekent voor het management dat ze niets gedaan hebben. Dit vraagt tijd die ze niet aan de patiënt kunnen besteden.

Ik heb het bij mijn laatste opname in een groot ziekenhuis gezien; de nachtverpleegster die wist dat ik een dokter was deed haar beklag; haar computer blokkeerde enkele malen per nacht en ze verloor er veel tijd mee. Zij zei ook dat de jonge verpleegkundigen veel handiger waren hiermee dan zij maar dat ze toch zo weinig praktijk ervaring hadden en vond dit heel erg; ze ging weldra met pensioen; we moeten hen meer praktijklessen geven, het programma moet aangepast worden enz.. Ik was voor haar een luisterend oor, waar ze haar verhaal eens kon aan vertellen en die haar begreep. 

Het wordt triestig om nog in een ziekenhuis opgenomen te worden, vooral 's nachts want veel nachtverpleegkundigen zijn grof en hard tegenover hun patiënten, waarschijnlijk omdat ze overwerkt, overspannen zijn enz.

Onze ministers zouden dit eens moeten meemaken, maar ze worden met fluwelen handschoenen behandeld wanneer ze gehospitaliseerd worden.

De ziekenhuizen zullen een forfait krijgen per pathologie en hoe dit verdeeld zal worden over de verschillende disciplines, weet ik niet.

De private ziekenhuizen zullen uit de grond rijzen als paddestoelen. De "snijdende disciplines", ik gebruik deze term om niemand te vergeten, zullen in deze ziekenhuizen opereren, alleen die met "gouden handen" en zullen forse erelonen vragen; dat is de geneeskunde met twee niveau's, die men zogezegd wil vermijden. Ze bestaan nu al.

Een minder goede chirurg of andere minder goede specialist komt niet binnen in zo een ziekenhuis. Deze zullen alleen nog in de algemene ziekenhuizen mogen werken aan dumping prijzen.

Dat is de geneeskunde van de toekomst; het klinkt misschien hard en pessimistisch, hopelijk blijven er nog enkele idealisten (met een bijzondere bekwaamheid = gouden handen) over die nog voor de gewone patiënten willen werken aan een redelijk honorarium of in gewone taal "tarief".

Wijlen Leburton zal laattijdig toch zijn slag thuishalen.

Het oude systeem was zo slecht niet maar het is politiek afgeschreven; de artsensyndicaten hebben de strijd verloren. 

Auteur: Dr. Gielen Roger - Neuroloog

Bron: MediQuality  20.04.17

Verwante artikels

Noot: en welke weg zal de kinesitherapie op gaan?

Paul Rabau, Voorzitter Tiense Kinesitherapeuten Kring vzw

Deel dit bericht

Met dank aan onze partners