Oefeningen zouden de eerste behandeling moeten zijn bij schouderinklemming

De review, die op 19 juni online werd gepubliceerd in de British Journal of Sports Medicine, toonde aan dat oefeningen in combinatie met manuele therapie, tape, extracorporele shockwave therapie (ECSWT) en lasertherapie een klein bijkomend voordeel kunnen bieden.

Het bewijsmateriaal voor of tegen vele andere fysiotherapie opties buiten oefeningen, was inadequaat, zodat de onderzoekers het advies gaven om ze alleen te gebruiken in combinatie met oefeningen.

Schouder impingement syndroom werd gedefinieerd als een letsel aan de structuren in de subacromiale ruimte, zoals rotator cuff tendinitis, half-diepe scheuren van de rotator cuff en bursitis.

De auteurs die werkzaam zijn in Zwitserland en België, erkenden dat de onderliggende studies meestal bewijzen van zeer lage kwaliteit gaven, onder andere omwille van het niet blinderen van de personen die de resultaten evalueerden en onvolledige uitkomstgegevens. Bovendien varieerden de diagnostische criteria en de duur van de follow-up aanzienlijk.

"Hoewel de kwaliteit van het bewijsmateriaal over het algemeen zeer laag is, zijn we ervan overtuigd dat oefeningen effectief zijn om de pijn, de functie en het actieve bewegingsbereik te verbeteren bij patiënten met schouderinklemming. Daarom zouden artsen als eerste behandeling oefeningen moeten voorschrijven," verklaarde de corresponderende auteur Roger Hilfiker, van de School of Health Sciences, University of Applied Sciences and Arts Western Switzerland Valais, Leukerbad, via email aan Reuters Health.

Hilfiker voegde eraan toe dat andere modaliteiten, zoals NSAIDs, injecties van corticosteroïden (bij voorkeur onder echografische geleiding), manuele therapie, tape in combinatie met oefeningen, ECSWT en lasertherapie kunnen gegeven worden als aanvulling op de oefeningen.

Een meta-analyse "is maar zo sterk als het zwakste artikel," waarschuwde Dr. Mark Hutchinson van de University of Illinois College of Medicine in een telefonisch interview met Reuters Health. Hij voegde eraan toe dat het beter was geweest indien de studies van lage kwaliteit werden uitgesloten uit de meta-analyse.

Zoals de studie stelt, aldus Dr. Hutchinson, "is het een waardevolle review, maar ze heeft inherente biases… De resultaten zijn interessant, maar ze zullen de praktijk niet noodzakelijk veranderen."

Globaal vonden de onderzoekers bewijsmateriaal van zeer lage kwaliteit:

1. Voor pijn en functie, waren de injecties van corticosteroïden superieur aan niets doen, echogeleide injecties van corticosteroïden waren superieur aan blinde injectie, oefeningen waren superieur aan niets doen, specifieke oefeningen waren superieur aan niet-specifieke oefeningen en zenuwblokkade was superieur aan controle.

2. Voor pijn was manuele therapie superieur aan niets doen of placebo, manuele therapie plus oefeningen was superieur aan oefeningen alleen (maar alleen bij kortere follow-ups), manuele therapie had directe effecten, lasertherapie was superieur aan placebo. 

3. Voor actief bewegingsbereik waren oefeningen superieur aan fysiotherapie opties zonder oefeningen.

Bovendien noteerden ze, "NSAIDs en corticosteroïden zijn superieur aan placebo, maar het is onduidelijk hoe deze behandelingen zijn in vergelijking met oefeningen . . . . Injecties van corticosteroïden lijken een goed alternatief te zijn alleen wanneer oefeningen of andere modaliteiten niet mogelijk zijn, terwijl NSAIDs nuttig kunnen zijn indien nodig, in aanvulling op oefeningen."

Er waren onvoldoende bewijzen voor of tegen het gebruik van een behandeling met hyaluronaat, gepulseerde magnetische velden, transcutane elektrische zenuwstimulatie, acupunctuur, diacutane fibrolyse, myofasciale triggerpoints, microgolf therapie, uitgebreide fysiotherapie, plaatjesrijk plasma, interferentiële lichttherapie, massage, microcurrent elektrische stimulatie of echogeleide percutane elektrolyse.

Auteur: Scott Baltic

Bron: Br J Sports Med 2017 – Reuters Health New York

 Met dank aan collega Michel Druppel, voor het aanbrengen van dit artikel.

Wie wil reageren, kan dat hier doen.

Paul Rabau, voorzitter Tiense Kinesitherapeuten Kring vzw

 

Deel dit bericht

Met dank aan onze partners