Meeste oudere vrouwen krijgen geen bottesten na heupfractuur

Catherine Gillespie van het AARP Public Policy Research Institute en de George Washington University in Washington, DC onderzocht samen met collega's de verzekeringsgegevens over medische zorg en gebruik van doktersvoorschriften van 8.359 vrouwen boven de 50 die een heupfractuur opliepen tussen 2008 en 2013.

Geen van de vrouwen had een voorgeschiedenis van osteoporose, heupfractuur of gebruik van medicijnen om de botdichtheid te verbeteren.

Meer dan de helft van de vrouwen in de studie was minstens 80 jaar oud bij het oplopen van een eerste heupfractuur. De meesten hadden meerdere chronische medische problemen.

Binnen de zes maanden na een heupfractuur had slechts 17% van de vrouwen een test voor osteoporose of een behandeling voor die aandoening gekregen, melden de onderzoekers op 23 februari in het Journal of Bone and Mineral Research.

Na een jaar had slechts 23% een screening voor osteoporose of een behandeling gekregen.

Over verloop van de onderzoeksperiode nam de uitvoering van testen voor de botdichtheid toe bij vrouwen van 65 jaar en ouder, terwijl deze afnam bij vrouwen van 50 tot 64 jaar.

Over dezelfde tijdspanne bleef het gebruik van geneesmiddelen tegen osteoporose constant voor vrouwen vanaf 50 tot 64 jaar, terwijl het gebruik afnam bij de oudere vrouwen in de studie.

Een consultatie bij een huisarts na de fractuur was de sterkste en meest consistente predictor voor de opsporing of behandeling van osteoporose, stelde de studie vast. Vrouwen met een particuliere ziektekostenverzekering en een hoger inkomen hadden ook meer kans om een screening en behandeling te krijgen.

Een beperking van de studie is dat de onderzoekers geen gegevens hadden over vrouwen die niet verzekerd waren of gedekt waren door Medicaid, de gezondheidsverzekering van de overheid voor armen.

Zij misten ook gegevens over een aantal interventies die gebruikt worden om het bot te versterken en verdere valpartijen helpen voorkomen, zoals calcium en vitamine D-supplementen, advies over lichaamsbeweging en valpreventie, of herstellingen en aanpassingen van de woning om zich veiliger te kunnen verplaatsen bij de dagelijkse bezigheden.

Niettemin bevestigt de studie een lang erkende lacune in de routinezorg voor osteoporose bij patiënten met een heupfractuur, zegt Dr. Matthew Drake, een onderzoeker aan de Mayo Clinic in Rochester, Minnesota, die niet betrokken was bij de studie.

"Vrijwel alle patiënten met een heupfractuur moeten een screening krijgen voor osteoporose, omdat dit de arts in staat stelt de botdichtheid te evalueren, en ook omdat dit een uitgangswaarde zal vastleggen. Op die manier zullen er gegevens ter vergelijking zijn wanneer er farmacologische of andere behandelmethoden gekozen worden en het effect van die therapieën beoordeeld moet worden," zegt Drake.

Auteur: Lisa Rapaport

Bron: J Bone Min Res 2017 in Mediqulity 25.04.17 - Topic Center Update Osteoporose Editie 47, April 2017

Link: Osteoporosis-Related Health Services Utilization Following First Hip Fracture Among a Cohort of Privately-Insured Women in the United States, 2008–2014: An Observational Study

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht

Met dank aan onze partners