Maggie De Block versoepelt preventieprogramma voor lage rugpijn

Het KB in die zin wordt verwacht in december 2017 of januari 2018. Voortaan zullen ook mensen die maximum 6 maanden arbeidsongeschikt zijn als gevolg van lage rugpijn in aanmerking komen, terwijl dat nu beperkt is tot wie 4 weken tot 3 maanden arbeidsongeschikt is. Het criterium van het manueel hanteren van lasten of ondergaan van mechanische trillingen tijdens het werk wordt uitgebreid met ergonomische belasting van de rug.

Behalve de bedrijfsarts zal ook de arts van het revalidatiecentrum een aanvraag kunnen indienen. Het forfaitair bedrag dat werkgevers krijgen om de reïntegratie van de betrokken werknemers te vergemakkelijken door ergonomische interventies wordt opgetrokken van 418,29 euro tot 470 euro. Doelstelling van het programma is vermijden dat lage rugpijn chronisch wordt, mensen helpen met beter worden en ze op die manier sneller terug aan het werk te krijgen.

Het revalidatieprogramma bestaat uit maximum 36 sessies van 2 uur verspreid over maximum 6 maanden met toepassing van kinesitherapie, ergotherapie, fysiotherapie... Fedris betaalt niet alleen de kosten van het revalidatieprogramma die niet door de ziekteverzekering worden terugbetaald, maar ook de verplaatsingen naar het revalidatiecentrum. Momenteel wordt samengewerkt met 71 centra.

De afgelopen tien jaar volgden meer dan 8.000 werknemers dit revalidatieprogramma. Uit een telefonische enquête bij patiënten die het volgden, bleek in 2013 dat de toestand in 90 procent van de gevallen verbeterde. 93 procent bleek hierover tevreden en 87 procent hervatte effectief het werk.

Link naar Ferdris: http://www.fedris.be/nl/news 

Bron: Belga

zie ook: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/11/08/chronisch-lage-rugpijn--hulp-wordt-toegankelijker/

Hierop zal een reactie van Axxon komen!

Paul Rabau, voorzitter Tiense Kinesitherapeuten kring vzw

Deel dit bericht

Met dank aan onze partners