Een collega schrijft aan Maggie De Block

Beste Maggie De Block,

Ik werk sinds ruim 7 jaar, met veel liefde voor mijn vak, als kinesitherapeut. Ik ben gemotiveerd om kwalitatief te behandelen en tevens een luisterend oor te zijn voor mijn patiënten. Ik maak ook tijd voor hen. Ik ben minimum een half uur individueel met elke patiënt bezig. En indien nodig ook langer, want bij mijn, veelal neurologische, patiënten gaat het soms al wat trager. En tja, haast zetten bij bijvoorbeeld een Parkinson patiënt, dat werkt niet zo goed. Herinnert u zich dat ook nog uit uw jaren als arts?

Ik werk ook laat want de meeste mensen doen hun best om voltijds te werken en kunnen dus enkel 's avonds revalideren. U geraakt niet in de praktijk? Geen probleem, we doen ook huisbezoeken. Of in het weekend even intapen voor de voetbalmatch? Spring maar binnen! Voor die tape mag ik uiteraard geen supplement rekenen. Ik hou mij aan de wet! Herkent u dat? Die beschikbaarheid en bereikbaarheid die er bij zorgverleners ingebakken lijkt te zitten?

Natuurlijk doe ik het niet voor het geld, dan zocht ik wel een andere job. In de politiek of zo bijvoorbeeld.

U leest het, achter deze PC zit iemand die leeft voor haar job.

Maar wanneer ik 's avonds moe thuis kom, dochterlief is uiteraard al een paar uurtjes eerder gaan slapen, en me achter die PC neerplant om me door de hoop administratie te wurmen, een paar verslagen te schrijven, goedkeuringen aan te vragen, getuigschriften te printen en intussen interesse probeer te tonen in het leven van mijn wederhelft, stel ik mij soms vragen. En ik hoop dat u hierop kan antwoorden:

1. Waarom mag ik maar 0,39 € aanrekenen voor een verplaatsing voor een huisbezoek, ongeacht het gereden aantal kilometers? En op dit luttele bedragje betaal ik ook nog eens belastingen.  Ik lees dat u kan kiezen voor een wagen met chauffeur, of voor een mooie kilometervergoeding. En u krijgt nog een onkostenvergoeding van meer dan 1600 € per maand. Onbelast! Dat steekt!

2. Wist u dat een discriminatie is in de terugbetaling aan patiënten tussen geconventioneerde en niet-geconventioneerde kinesitherapeuten? Enkel bij kinesitherapeuten! Artsen kennen deze discriminatie niet. Schendt dit het gelijkheidsbeginsel niet?

3. Waarom zit ik überhaupt nog uren achter die PC. Waarom kan ik anno 2017 goedkeuringen bij de mutualiteit niet elektronisch aanvragen of getuigschriften digitaal doorsturen? De enige manier is old-fashioned via de post. Ik hou niet van onnodig veel leestekens, maar toch, de post!!! Was een drastische vermindering van de administratieve verplichtingen in de zorg niet één van uw prioriteiten in 2003?

Ik heb nog talloze andere vragen en bedenkingen. Maar ik laat het even hierbij. Ik ga nog naar een bijscholing vanavond. En morgen wachten de patiënten weer.

Een reactie van u zou ik zeer appreciëren, zorg er voor dat ik niet voortijdig uitgeblust geraak. Want een kinesitherapeut met een burn-out is eveneens een zorg voor de Minister van Volksgezondheid.

Met vriendelijke groeten,

Gepubliceerd met toestemming van de auteur, gekend bij de redactie. Wie wil reageren kan dat hier doen.

Paul Rabau, Voorzitter Tiense Kinesitherapeuten Kring vzw

 

 

 

Deel dit bericht

Met dank aan onze partners