Door digitalisering 40 patiëntencontacten per dag meer! Een reactie.

“Artsen zouden zo meer dan 40 patiëntencontacten per dag kunnen hebben"

"We moeten hen (lees artsen) duidelijk maken dat digitalisering het beste medicijn is tegen lange wachttijden en de patiëntenstop", dixit Patrick Van de Mosselaer, CEO Doctena België en Nederland, in Knack news. Dr. Dirk Scheveneels, Ondervoorzitter VAS laat het daar niet bij. Lees hieronder zijn reactie.

Patrick Van de Mosselaer staat aan het hoofd van het Belgische doktersafsprakenplatform Doctena en heeft concurrent DocBook overgenomen. Hierdoor wordt de start-up Doctena in één klap de grootste in België in de groeiende markt van online medische afspraken. Eind vorig jaar haalde Doctena nog 4,5 miljoen euro op via verschillende investeerders.

"Een arts ziet gemiddeld zo'n 40 patiënten per dag - als de helft van de afspraken digitaal zouden geboekt worden, levert dat maar liefst 60 minuten tijdswinst op per dag - op weekbasis 5 uur. Artsen zouden dus veel meer patiënten kunnen ontvangen dan ze vandaag de dag doen als ze zouden overschakelen op digitale administratietools." Is een quote van Patrick Van de Mosselaer.

Heeft deze wereldvreemde CEO als eens nagedacht over 40 patiëntencontacten per dag?

Een kwalitatief contact neemt minstens 15 à 20 minuten in beslag, afhankelijk van de specialisatie van de arts. 20 minuten maal 40, komt overeen met 800 minuten of 13u33 werken, zonder pauzes, zonder lunch en/of diner. De extra-administratieve complicaties die daaraan gekoppeld zijn, nemen de artsen er ook met de glimlach bij. Reken nog maar eens 5 minuten maal 40. We eindigen dus op 1000 minuten of 16,66 uren werken. Alle weekdagen en in het weekend moeten de wachtpermanenties ook nog ingevuld worden. Gemiddeld 12 uur per 6 weken.

Hoeveel superartsen kunnen dit volhouden?

Ik geloof in de digitalisering van de praktijk om de arts(en)praktijk en de service naar de patiënten te optimaliseren. Maar als dit impliceert dat we daardoor nog meer patiënten per dag moeten zien, dan pas ik daarvoor. Trop is teveel, teveel is trop.

Als de enige bedoeling van IT is om de workload van onze gedreven artsen te verhogen, dan zijn we ontzettend slecht bezig. 

Ik denk dat CEO Patrick Van de Mosselaer enkel met zijn eigen bedrijf begaan is en niet met de realiteit op het verzorgingsveld.

Dr. Dirk Scheveneels
Ondervoorzitter VAS

Bron: Mediquality 18.05.17  

Noot: Gaan we binnen de kine-wereld eenzelfde evolutie kennen? Goed maar dat er pro en contra’s bestaan!

P. Rabau, Voorzitter Tiense Kinesitherapeuten Kring vzw

Reageren? Hier.

Deel dit bericht

Met dank aan onze partners