30 minuten sporten per dag zou 1 op 12 vroegtijdige overlijdens kunnen voorkomen!

De studie die 130.000 - zowel rijke als arme - mensen in 17 landen volgde, stelde vast dat of je nu naar de gymzaal gaat, wandelt naar je werk, of huishoudelijke taken doet zoals wassen of tuinieren, fysiek actief zijn je leven verlengt en ziekten vermindert.
De onderzoekers, onder leiding van Scott Lear, hartspecialist aan St Paul's Hospital in Canada, vonden ook een dosisrespons: hoe meer de mensen sporten, hoe meer ze hun risico verlagen om een hartziekte te krijgen of vroegtijdig te overlijden.
De studie vond "geen plafondeffect," aldus de onderzoekers, en "geen risico's geassocieerd met extreem hoge niveaus van fysieke activiteit," gedefinieerd als meer dan 2500 minuten, of meer dan 41 uur, per week.
Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak ter wereld en een belangrijke economische last voor de behandeling en de verzorging van de personen die eraan lijden. Ze waren in 2016 verantwoordelijk voor 9,48 miljoen sterfgevallen ter wereld.

"De meeste dagen van de week 30 minuten wandelen, heeft een spectaculair effect, en een hogere fysieke activiteit is geassocieerd met zelfs nog lagere risico's," verklaarde Lear in een commentaar over de resultaten die op vrijdag 22 september online werden gepubliceerd in The Lancet. Hij noteerde ook dat sommige maatregelen om hartziekten te voorkomen of te behandelen, zoals geneesmiddelen nemen of meer fruit en groenten eten, onbetaalbaar kunnen zijn voor de armste mensen ter wereld. Maar wandelen is gratis en biedt aanzienlijke voordelen voor de gezondheid.

De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) adviseert volwassenen van 8 tot 64 jaar om elke week minstens 150 minuten matig intense aerobe fysieke inspanningen te doen, evenals spierversterkende oefeningen minstens twee dagen per week. Maar experts schatten dat een bijna een kwart van de wereldbevolking deze targets niet haalt.

Het team van Lear verklaarde dat hun studieresultaten suggereren dat als de volledige bevolking deze guidelines zou nakomen, één op de 12 vroegtijdige overlijdens ter wereld en 4,6% van de hartziekten zouden kunnen voorkomen worden.

Auteur: Kate Kelland

Bron: Lancet 2017 – Reuters Health Information

Meer info: The effect of physical activity on mortality and cardiovascular disease in 130 000 people from 17 high-income, middle-income, and low-income countries: the PURE study

 

Deel dit bericht

Met dank aan onze partners